środa, lipca 20, 2016

Placuszki owsiane o smaku bananowo - kokosowym.

 Placki owsiane
Jestem mistrzynią w ratowaniu wszelkiego rodzaju potraw. Zwykle uważam, że zjadłam wszystkie rozumy i przepisy traktuję z przymrużeniem oka, a potem staram się wszystko doprowadzić do szczęśliwego finału. Ma to też swoje dobre strony, ponieważ bardzo często w taki właśnie szalony sposób powstają w mojej głowie różnego rodzaju pomysły, które pierwotnie miały być czymś zupełnie innym. Najbardziej lubię robić różnego rodzaju placuszki z owocami lub innymi aromatycznymi dodatkami, bo ich wykonanie jest zwykle banalne, a nawet niedopracowany przepis można w trakcie łatwo uratować. Mój dzisiejszy pomysł spisze się idealnie jako słodkie śniadanie i wiąże się z samymi przyjemnymi wspomnieniami wprost z dzieciństwa. Pamiętam jak zawsze w niedzielę moja babcia przygotowywała puszyste racuszki, których zapach potrafił mnie dosłownie za nogi wyciągnąć z łóżka. Potem czekało już na mnie tylko słodkie kakao i siedzenie w piżamie do samego południa. To były piękne dni i teraz w każdą niedzielę staram się uskutecznić taki błogi relaks okraszony tym co miłe, pyszne i pełne wspomnień. Nie ma nic lepszego niż to przyjemne wrażenie deja vu i ciepło w serduchu. Jak dobrze, że takie rzeczy praktycznie nic nie kosztują, tak jak miłość, uściski i uśmiech! 

>>> Kilka pomysłów na pyszne śniadania >>>

 Placki bananowo - kokosowe
 Placki z bananami i wiórkami kokosowymi.
 Placuszki owsiane.

Składniki
- po 60 g mąki pszennej i orkiszowej (proporcje według uznania)
- po pół łyżeczki sody, proszku do pieczenia oraz cynamonu
-  3 czubate łyżki otrębów owsianych
- po 2 łyżki brązowego cukru  i wiórków kokosowych 
- 2 bardzo dojrzałe i miękkie banany
- 1 jajko
- 3/4 szklanki rzadszej maślanki
- łyżka roztopionego i ostudzonego masła 
- olej do smażenia oraz kilka kropel soku z cytryny 
                                   

Realizacja przepisu na placki bananowo - kokosowe

Do miseczki przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cynamon, a następnie dodajemy otręby, cukier oraz wiórki i dokładnie mieszamy. Banany rozgniatamy widelcem i skrapiamy je odrobiną soku z cytryny, aby brzydko nie ściemniały. Jajka mieszamy z maślanką i najlepiej jeśli trochę je ubijemy, a potem połączymy z bananami i rozpuszczonym oraz ostudzonym masłem. Kolejnym krokiem jest połączenie ze sobą wszystkich składników i uzyskanie średnio gęstej konsystencji. W razie potrzeby należy dodać trochę maślanki lub otrębów owsianych. Rozgrzewamy olej koksowy i łyżką wykładamy ciasto na patelnię. Ciasto bardzo szybko się zarumienia, więc należy dość sprawnie przełożyć placuszki na drugą stronę. Placuszki ostatecznie są dość ciemne ze względu na dużą zawartość otrębów owsianych. Mimo tego dodatku są miękkie i absolutnie konsystencja nie jest nadmiernie zbita. Moim zdaniem idealnie smakują podane posypane wiórkami kokosowymi w towarzystwie bananów karmelizowanych w miodzie. Sympatycy wszystkiego co słodkie będą z pewnością wniebowzięci. Pycha! 

 Placki z otrębami owsianymi.
 Owsiane pancakes.
Jedzenie powinno zaspokajać głód – nie próżność, sprawiać przyjemność – nie trudność,  być doznaniem kulinarnym – nie intelektualnym i dawać okazje do dzielenia się radością posiłku z bliskimi.  Niekoniecznie na Facebooku…Tessa Capponi - Borawska
Wolicie przyrządzać śniadania na słodko czy na słono? Macie jakieś swoje ulubione przepisy na pyszne placuszki?

0 komentarze :

Prześlij komentarz

Tu też może ci się spodobać

Recent Posts Widget
Obsługiwane przez usługę Blogger.

Follow Me @ SoraTemplates

Popular Posts

5 w piątki

Miniatury kosmetyków - 5 sposobów, aby ich rzeczywiście używać

Miniatury kosmetyków pozornie wydają się bardzo niekłopotliwymi kosmetykami, które można wykorzystać na wiele różnych sposobów. Teoria to...

Bloglovin

Follow

Archiwum bloga

Obserwatorzy