poniedziałek, lipca 04, 2016

Przepis na zapiekany omlet owsiany z kwiatami cukinii.

Jak to dobrze, że takie z pozoru snobistyczne składniki rosną w moim ogródku i same się proszą, aby je wreszcie wykorzystać w jakiś pyszny i łatwy sposób. Własnie rozpoczął się sezon na cukinię, co niesamowicie mnie cieszy, bo to warzywo mogę jeść bez przerwy. Najczęściej kroję je na plastry, panieruję w jajku i mące, smażę i doprawiam szczyptą soli. Pycha! Jest to zdecydowanie smak mojego dzieciństwa i ogromna przyjemność dla podniebienia zawarta w tak niezwykłej prostocie. Tym razem jednak zdecydowałam się na wykorzystanie tych pięknych kwiatów, które są niesamowicie urocze, delikatne, kruche i szczerze mówiąc naprawdę rzadko spotykane. Te kwiatuszki zaczynają pojawiać się na bazarkach i w marketach, ale wydaje mi się, że nadal traktowane są jako coś dziwnego w stosunku do czego należy zachować odpowiedni dystans. Ja jednak dzisiaj chcę przełamać lody, puścić w niepamięć obawę przed nieznanym i zapraszam was na pyszny omlet udekorowany pięknym wianuszkiem z cukinii!

Składniki
* 4 jajka
* malutkie cukinie wraz z kwiatami
* 1/4 szklanki płatków owsianych górskich
* 2 łyżki kwaśniej śmietany
* kilka kostek sera feta lub odrobina żółtego
* trochę szczypiorku lub innych ziół
* sól i pieprz do smaku
* łyżeczka masła



Wykonanie i wrażenia smakowe
Płatki zalewamy odrobiną gorącej wody i czekamy aż trochę zmiękną i ostygną. W tym czasie ubijamy jajka, dodajemy do nich śmietanę oraz pokrojony drobno szczypiorek. Odlewamy nadmiar wody, której nie wchłonęły płatki owsiane, dodajmy je do masy jajecznej, doprawiamy i mieszamy. Żaroodporną formę smarujemy masłem, wylewamy do niej jajka z pozostałymi składnikami i posypujemy odrobiną sera. Cukinie delikatnie opłukujemy wodą i usuwamy środki z kwiatów, które mogą być gorzkawe. Następnie warzywa układamy na masie i formę wkładamy do piekarnika. Ja pokroiłam też jedno warzywo w plasterki i w ten sposób dodałam do omletu. Pieczemy aż masa się zetnie, a kolor będzie apetycznie złotawy. Dekorujemy odrobiną śmietany i ulubionymi ziołami do smaku. Omlet jest bardzo puszysty, delikatny i sycący, dzięki zawartości płatków owsianych. Myślałam, że kwiaty cukinii będą tylko ładnym dodatkiem, który nie wniesie specjalnych wrażeń smakowych, ale jednak myliłam się. Ten kwiecisty akcent bowiem ma charakterystyczny, słodkawy i troszkę dominujący aromat. Ciężko mi go dokładnie opisać, ale jak najbardziej trafił w gust moich kubków smakowych. Musicie sami sprawdzić czy to wasza kulinarna bajka. Uwielbiam odkrywać nowe smaki, bo to przecież niesamowita przygoda bez wychodzenia z własnej kuchni!



Próbowaliście kiedyś kwiatów cukinii? Jak podoba się wam moja propozycja? 

0 komentarze :

Prześlij komentarz

Tu też może ci się spodobać

Recent Posts Widget
Obsługiwane przez usługę Blogger.

Follow Me @ SoraTemplates

Popular Posts

5 w piątki

Miniatury kosmetyków - 5 sposobów, aby ich rzeczywiście używać

Miniatury kosmetyków pozornie wydają się bardzo niekłopotliwymi kosmetykami, które można wykorzystać na wiele różnych sposobów. Teoria to...

Bloglovin

Follow

Archiwum bloga

Obserwatorzy